Vaig voler carregar-me l'ANC des de dins?

Blog
23/12/14
Lluis Turró Cutiller
9.639
2
anc independencia

Recordo que aquell dia el Whatsapp bullia. Algunes de les frases que corrien haurien estat divertides si fossin sortides d'un joc. No era el cas.

Una de les imatges que van corre més era una còpia d'un missatge enviat per un tal Andreu Porta: "Compte amb aquests de Tots som assemblea, volen carregar-se l'ANC des de dins"

Aquell maig del 2014 jo em presentava pel Secretariat nacional d'assemblea, dins la candidatura Tots som assemblea. En el programa portàvem, com a punt principal, el lema "Una persona, un vot", amb el compromís específic de tornar a les bases el poder de decisió.

Unes eleccions inútils

Ara, fent memòria, em venen al cap les estones fora-d'hores que vam posar per crear el text de la candidatura. Encara tinc el text guardat, algun cop me'l miro per veure on punyeta rauen les amenaces a l'estructura de l'ANC. Com sigui, el text de la candidatura mai va veure la llum. Si més no, no va veure la llum com l'havíem escrit, amb títols, punts i apart i d'altres. L'ANC va publicar el text sense cap tipus de format i sense punts i apart!

La bogeria encara va ser més gran, no es va poder fer campanya. Els membres de l'ANC van anar a votar sense saber què votaven. Bé, sí, sabien a qui no havien de votar: "Compte amb aquests de Tots som assemblea, volen carregar-se l'ANC des de dins"

Al principi es va intentar impugnar algunes meses, on les paperetes ja eren marcades amb els candidats "que eren conscients dels moments que estàvem vivint". Un candidat ens va reportar que al anar a votar li van proposar marcar-li els candidats, per si tenia dubtes. Va haver de dir "em permeteu que em voti a mi mateix? Gràcies".

És de calaix que si no deixes explicar als candidats perquè volen ser-ho, proposar a la gent que voti és absurd.

S'encén la llum

Tinc que reconèixer que no vaig comprendre massa bé perquè s'havia fet tota aquella feina, si realment no va servir de res. El Secretariat nacional va quedar com estava. Ara ja sí vaig entenent. Era un exercici de força. Legitimar a aquells que estaven prenent les decisions, sense posar-les a votació dels membres, però parlant amb la veu de tots.

Aquell 2014 es van posar en marxa els grans projectes de l'ANC, amb costos milionaris, però duts a terme pel voluntariat. L'esperpèntica Giga-enquesta n'és un exemple. Encara no s'han donat dades, però ja us podeu imaginar, el gran beneficiari ha estat el proveïdor del material. Paper setinat, de primera qualitat, per anar pels barris pobres a convèncer la gent que farem un país millor. Ben pocs s'ho devien creure.

El gran projecte, Ara és l'hora, la consulta

No puc ser objectiu, perquè em dol. Els diners invertits en la campanya per la consulta feien preveure que tindríem mandat popular a partir del 9N. Aquest sortia de la primera consulta convocada pel MHP Mas. Quan Mas va desconvocar-la, tant l'ANC, Omnium, el Pacte Nacional pel Dret a Decidir (PNDD) i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) van proposar-se immediatament com alternatives. Però ja res era el mateix. Fins i tot Mas digué que "no seria la consulta definitiva".

Així doncs, podríem pensar que els qui van decidir tirar endavant amb aquest nou 9N, era per després tenir molt en compte el resultat.

2.344.828 van participar. 1.897.274 van votar per la independència. 447.554 van votar per altres opcions, en blanc o van posar-hi escrits.

El resum d'aquells que van voler fer l'enquesta, inclosa l'ANC, és que encara ens manquen vots. Alicia Sanchez-Camacho no ho hauria fet millor... i s'hauria gastat menys diners.

El text de la candidatura

He volgut presentar-vos el text de la candidatura tal i com el vam escriure i com el va presentar l'ANC. No puc evitar sentir vergonya aliena.

Text de la candidatura Tots som assemblea

El mateix text com el va presentar l'ANC

Comentaris

Miquel Almirall 23/12/14 https://twitter.com/MiquelAlmira
Recordo les eleccions que comentes. Jo estava a una taula, i vaig fer fora a un company que estava d'observador i anava fent campanya en contra del corrent "Essència". Li vaig dir que no trobava correcte que parlés malament d'un grup del qual no en sap res i al qual hi havia gent competent i que havia treballat de valent.

Quan venia la gent a votar, jo tenia un portàtil preparat i oferia als votants que llegissin el curriculum de qualsevol dels que es presentava. Els recomanava que repartíssin els vots entre les distintes corrents, donat que penso que sempre és bo tenir aquesta diversitat de pensaments, per que mutuament es regulin.

En acabar les eleccions vaig meditar sobre el concepte "primàries obertes". Aquestes han de ser amb una bona informació, donant l'oportunitat per igual a tots els candidats per que s'expressin, però que l'ANC no ho havia fet bé. Amb 50 candidats als quals votar i que com a molt conéixes 5 ó 10 noms, malament quan l'unica orientació que tenies era a quin "corrent de pensament" pertanyien.

Vista la situació que hi ha ara, penso que l'assemblea va nèixer amb un defecte que avui la fa poc útil: està formada per militants de partits. Tot i voler mantenir la seva neutralitat davant de posicionaments de partits polítics, ha arribat d'hora en que hauria de donar suport explícit a una de les opcions que s'han posat a damunt la taula: llista unitària o llistes separades.
Ara l'ANC s'ha paralitzat per que si dóna suport a una de les opcions, ella mateixa es pot trencar. Em temo que està tocada de mort.
Lluís Turró Cutiller (Turró.Org) 23/12/14
Tal i com dius, Miquel. El grup Essència es va sumar a d'altres per formar la candidatura "Tots Som Assemblea". I durant l'espai que van durar les eleccions vam ser del CNI, o pitjor.

Per sort, l'ANC encara són els milers de membres que volen la independència de Catalunya, per sobre interessos personals.

No defallirem!