Arguments autonomistes de moda, ser espanyol per més temps

Blog
19/12/14
Lluis Turró Cutiller
7.353
0
independencia

Mireu, després de no haver fet la consulta que els catalans ens mereixíem, el primer 9N, l'invent posterior ha servit als autonomistes per a crear nous tòpics. Us dic:

No som prou per guanyar

Seguint el mètode de càlcul de la infal·lible Alicia Sanchez-Camacho, tant Josep Rull (CIU), com Jaume Marfany (ANC) han dit que no som prou independentistes com per guanyar un referèndum. Es a dir, el 1,9 milions de votants del Sí/Sí no representen una massa social suficient com per fer una consulta ben feta.

Els voldria recordar que les darreres eleccions, el 2012, amb una participació altíssima, el 67,76%, els partits sobiranistes van aconseguir un 54,81% del Parlament català amb 'només' 1,74 milions de vots. CIU està governant gràcies a 1,1 milions de vots.

L'ANC, l'associació que millor representa el moviment independentista, amb quants vots va considerar aprovat el seu full de ruta? uns 3.000 vots i, mal els hi pesi, no va ser per unanimitat.

Sembla que 1,9 milions són, finalment, molts vots.

Un fet que voldria constatar. No tots els independentistes van anar a votar. La frase prèvia de "aquesta no és la definitiva" va fer tirar enrere uns quants, emprenyats. De no haver estat tant implicat amb els companys de la meva AT (ANC) i el PCDD, jo n'hauria estat un.

El vot del no es va abstenir

Més que el del Sí/Sí sí, però tant més?

104.772 persones van votar No. 232.182 van votar Sí/No. 22.466 van posar un Sí/Blanc. 12.986 van votar en blanc. 71.131 van posar de més o de menys, tornant així el vot invàlid. D'aquests darrers, molts posaven 'Viva España!' i similars, d'altres eren insults. Podríem comptar la majoria com contraris a la independència.

Així, resumint, diem que 443.537 vots no-independentistes són molta abstenció?

Una cosa més. I és una observació personal. Molts dels que en conversa diuen No, no volen la responsabilitat de dir No a les urnes. Una cosa és dir no vull canviar respecte Espanya, l'altre és firmar-ho.

No haver fet la consulta 9N definitiva ha estat una sort

Derivat de les afirmacions anteriors, espero que rebatudes, es diu que "acaba sent una sort no haver fet la consulta definitiva, hauriem perdut".

No m'ho crec! I sense tan sols mirar els números dels punts anteriors. Perquè encara hi han fets més clars. El Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) va decidir concretar la pregunta vers l'Estat Català, formulant-la amb un simple Sí o No. Això en la enquesta del setembre del 2014. A la pregunta "Vol que Catalunya sigui un estat independent", dels que es van pronunciar, un 64,82% va dir que Sí.

El fet de concretar la pregunta no té, doncs, cap efecte invers. Els números els sabien quan van pensar la pregunta final. També els sabien quan van decidir que no podíem fer la consulta "definitiva ". Extrapoleu d'aquestes dades, si's plau, també són vàlides.

Així què? Hem o no hem exercit el Dret a Decidir?

Vull ser categòric: NO. No ho hem fet. El 9N va ser una festa a Catalunya, la salvació dels que ens van prometre que votaríem el 9N i un alleujament per l'Estat espanyol. Ens van enganyar canviant el Dret a Decidir pel Votar. No vam decidir, vam votar. Ja no parlàvem de decidir res, ni els del Pacte Nacional pel Dret a Decidir. Parlàvem només de poder votar.

Ens van posar unes urnes i un sistema informàtic. Sense interventors i amb els pocs observadors internacionals que van aconseguir que vinguessin els que sí són independentistes. Vam posar un vot a l'urna, però no vam decidir.

I ara què? Fem o no fem unes plebiscitàries?

El full de ruta de l'ANC diu que, si ja s'ha exercit el dret a decidir, el que toca és declarar la independència. Recordem que aquest full de ruta és el que defensa l'ANC i, per extensió, el que s'entén que defensa la població civil independentista. Per tant, com l'ANC va defensar la consulta 9N proposada per Mas, hauria de defensar el resultat obtingut i demanar la declaració ja mateix.

Estranyament, alguns càrrecs de l'ANC defensen que no hem exercit el dret a decidir, llavors perquè la consulta?, i volen llista unitària i cadira al Parlament. "Per declarar la independència", em direu, "tal com diu el full de ruta de l'ANC". Doncs no. Això ara no toca, "no era Ara és l'hora?". Dels motius, excuses, n'hem parlat abans.

Com sigui, s'està produint un trencament amb el que era el full de ruta aprovat en assemblea extraordinària a Tarragona, via interessos personals d'alguns membres del SN i el CP de l'ANC.

Mentrestant, seguim espanyols. Esperant l'entrada de Podemos a la política catalana. Uns que de independència no en volen saber res.

Se m'acaba la paciència, a vosaltres no?

Comentaris