Percepcions que enganyen els sentits

Blog
22/1/15
Lluis Turró Cutiller
14.520
0
independencia

Per molt que corris, mai enxamparàs l'arc de Sant Martí. Les gotes de pluja, travessades pels raigs solars, formen un espectre de colors visible des d'una distància i angle determinats. Quan t'apropes, són noves gotes les que et mostren l'espectre, perdent el reflex de les anteriors. En la mesura que la densitat de les gotes disminueix, l'arc de Sant Martí es torna més feble i desapareix.

La lluna sembla acompanyar-nos mentre passegem per la nit. La velocitat amb que desapareixen els objectes més propers comparada amb la permanència dels més llunyans provoca aquest efecte. Per comprovar-ho, i posant una mica d'imaginació, posem una fulla de paper a 10 metres i mirem-la fixament. Ara, posem-nos una fulla de paper a 10 centímetres de la cara, però deixant espai per veure l'altre fulla. Costa poc d'imaginar que si ens moguéssim lateralment mig metre, la fulla més propera hauria desaparegut, mentre que la fulla a 10 metres continuaria sent perfectament visible, "acompanyant-nos". La lluna és a una distància mitjana de 384.399 kilòmetres. L'efecte es magnifica.

El Govern ha creat la percepció que la independència de Catalunya és a tocar. Encara que per molt que ens hi acostem continuï estant a la mateixa distància: un referèndum per la independència i una declaració o proclamació de la mateixa. Mentre, per estar entretinguts, unes bones estructures d'estat. Aquesta va ser promesa electoral del 2012, les famoses eleccions sobiranistes. Aquesta és la promesa electoral del 2014. Els petits canvis aplicats són, que en cas de no ser negociable el referèndum per la independència el 2016, llavors es faria una proclamació ja anunciada. Obliguem i donem temps perquè l'estat espanyol ens faci una oferta. Mentre, perdem la il·lusió guanyadora del 2012. Una crisi ben passada pot amb tot.

A tot això, tenim els representants de la societat civil "acompanyant-nos", negociant per nosaltres. Algú recorda alguna assemblea on s'hagin presentat els projectes per votar-los? Algú va votar la "V"? "El país que volem"? La "Gigaenquesta"? Hem dit en algun moment que acceptaríem tornar a fer un referèndum el 2016? Els nostres representants creen la percepció d'estar negociant per nosaltres, però sense haver-nos preguntat mai.

La font d'informació respecte el que tenen preparat és el full de ruta en procés a la taula de partits. Culmina amb un "En qualsevol cas, restaria oberta la possibilitat de negociar, des de la sobirania pròpia, noves formes de relació amb l'Estat espanyol". Van fent la incerta tercera via.

Caldrà anar preparant movilitzacions i tenir clar que poc podem comptar amb la Lluna

Comentaris