No hem filat el fil a l'agulla

Blog
8/1/15
Lluis Turró Cutiller
9.632
0
independencia

Usem molta frase feta, però i la feina feta? Quanta feina feta tenim?

El 2012 ens van prometre el Mandat popular. Vull recordar que aleshores ja dèiem que això de la Declaració d'independència trigaria. La negociació seria llarga, recordeu. Però no passava res perquè els catalans el que volem són les coses ben fetes.

Al donar la data del 9 de novembre ja teníem coll avall que això del Mandat popular era un fet i passat el 9 de novembre tindríem feina feta. La promesa es va trencar "per culpa de l'estat espanyol" i va acabar sent una "Costellada popular". Enlloc de donar un pas ens vam quedar amb un peu a l'aire.

Quan encara estem en el desencís de tornar el peu on era i admetre un pas enrere, ens comencen a fer noves ofertes. Perquè sí, això és un mercat. Uns diuen que després de plebiscitàries ja fem la Declaració d'independència. Coi, no havíem quedat que la negociació seria llarga? Altres ens diuen que ara comencem el camí cap a la independència, amb un parlament de transició. Com no hi ha Declaració d'independència, busquem doncs quina feina fem. Potser aconseguir el Mandat popular? Una primera ullada i ho sembla, però llavors ens surten amb un referèndum als 18 mesos per treure el Mandat popular definitiu. Resumint, que tornem a anar de costellada. I això sí que ens emprenya als catalans, fer la feina mal feta i amb presses o no fer la feina i posposar-la.

M'agradaria proposar una cosa: tornar al Mandat popular i fer la feina. Ben feta. Si aquestes eleccions són plebiscitàries, dir que en traurem el mandat. El definitiu. Incorporar el compromís de fer la Declaració d'independència, en un plaç llarg, apropiat, consensuat. Seguint aquesta proposta, els catalans, els del i els del No, sabríem que ja hem dit la nostra i que hi ha la voluntat i el compromís de fer vinculant el resultat. Sabríem que hem fet la feina.

Feina feta.

Comentaris