El perill de les eleccions

Blog
12/1/15
Lluis Turró Cutiller
14.665
0
independencia

El joc d'Esquerra Republicana d'anar acceptant tot el que diu Mas sembla una bona estratègia per aconseguir la convocatòria d'eleccions. Ja sabeu, tu ves dient, però convoca. Fins i tot renunciar a portar independents a la candidatura podria haver estat una bona estratègia.

Però no hi hauran eleccions. No si Esquerra accepta les condicions de Mas sense ni tan sols negociar-les. Clar que estic endevinant, però molt em temo que la negociació era molt important per Mas i la única manera de poder imposar noves condicions. Unes condicions que ja no serien fetes públiques com les primeres. Unes condicions que inclourien no portar la Declaració d'independència al programa i no tractar el resultat del plebiscit com a mandat popular.

M'explico. El full de ruta de Mas té uns punts molt clars i, alhora, importants per entendre perquè es pot deduir el que dic. Per una banda, Mas ja avisa que el referèndum per la independència es farà passats 18 mesos de legislatura. Si el referèndum està per fer vol dir que les plebiscitàries no són un plebiscit. Per altre banda, no hi ha Declaració d'independència. La Proclamació d'independència es faria un cop passats aquests 18 mesos, un cop fet el referèndum, guanyat i amb la suposada voluntat del nou Parlament. Mas es retira al convocar aquestes noves eleccions constituents i el referèndum. Aquest punt és important, penseu el que vol dir: deixant apart que pensi, Mas no hi serà en el moment clau del procés.

Ara imaginem què passa si Esquerra diu que accepta presentar-se com a partit, sense independents en la candidatura i, un cop iniciada la campanya, anuncia que acceptarà el que digui el poble català a les urnes i farà la Declaració d'independència. Sumem-hi que la CUP està pel mateix. Bé, crec que molts independentistes votarien per la opció de tenir la independència primer i negociar després. Jo no tindria cap dubte al optar per aquesta opció.

I què fa la llista de país? Ens podríem trobar amb un Parlament on el president fos Junqueras i on es presentés la Declaració d'independència. Recordem que en aquest Parlament hi haurien els personatges escollits per anar a la llista amb Mas. Hi hauria disciplina de vot, com als partits? Podríem veure com Carme Forcadell, Muriel Casals, Josep Mª Vila i d'altres votessin contra la Declaració d'independència?

Davant semblant despropòsit, no poden anar a unes eleccions. Una cosa és enredar-nos i l'altre trair-nos obertament. Fins aquí no arribaran.

No hi haurà eleccions.

Comentaris