Compte amb les informacions falses

Blog
13/1/15
Lluis Turró Cutiller
14.703
2
anc independencia omnium

Ahir vam tenir reunió comarcal de l'ANC al Maresme. Es presenta el pla d'acció per aquest 2015 i tots volem saber què tenim per davant.

El pla d'acció va encapçalat per un informe respecte a la intenció de vot en un referèndum, els indecisos i el seu nombre. La font de l'informe és Omnium. Mostra una classificació dels indecisos, separant-los fins i tot pel canal de televisió que miren, i dóna possibles metodologies per convèncer'ls. L'informe em va semblar si més no estrany. Us dic perquè, la intenció de vot pel "Sí" es valora en 1.9 milions de votants, però la resta de classificats no es valora. El nombre de votants del Sí és el nombre de votants del Sí/Sí el 9 de novembre.

Fer valoracions tenint una sola dada absoluta es fa fent estimació directa de les altres. Si tenim 100 persones i 60 són d'un gènere, la resta, 40, seran de l'altre. Així és fàcil. Com més segur és el nombre absolut conegut, més segur és el nombre estimat.

Quan Omnium dóna valor absolut conegut a la xifra de votants de Sí, posa aquestes dues premisses "Tots els independentistes van votar" i "Tots van votar Sí/Sí". La segona és difícilment rebatible. La primera, en canvi, deixa de tenir en compte factors difícils d'aplicar, però molt significatius. Alguns exemples de motius pels que tots els independentistes no van votar són:

  • Hi havia un terç de col·legis on votar, comparant amb un referèndum normal.
  • Molts col·legis eren instituts, que solen estar separats del nucli urbà.
  • Es votava per DNI. Així que:
    • Podies estar empadronat a Tossa i haver de votar a Matadepera.
    • El DNI caducat no servia.
  • Manca de motivació. La consulta es va classificar com "no definitiva" abans de fer-se.

Alguns factors castiguen a tots els votants, però donat que l'abstenció va ser més alta en els del "No", castiguen proporcionalment més als del "Sí". Entenem així que la dada absoluta 1.9 milions no és tan clara com sembla.

L'informe encara és més estrany al no donar valors pels votants del "No" i concloure que "No som prou per guanyar un referèndum si el féssim ara".

Ni tan sols hi ha l'intent de validar la conclusió fent l'estimació inversa, es a dir, donant un nombre de votants del "No" i extraient les mateixes conclusions. L'informe és matusser i esbiaixat. Afecta directament a les bases introduint el desànim.

Sota una base tan feble, es construeix un pla d'acció de prop d'un any de durada, per convèncer indecisos i així guanyar un referèndum el 2016. S'abandona l'imperatiu del full de ruta ANC d'aconseguir el mandat popular aquestes plebiscitàries. Preguntat el ponent pel motiu doncs, d'aquestes eleccions, respon que són per "aconseguir una majoria independentista al Parlament". La següent pregunta ja no la vol sentir: "com, si l'informe diu que no som prou?"

Mireu, que no som prou li he sentit a dir a moltes persones properes a Convergència. Darrerament això s'ha estès a l'ANC. Però la llum vermella no es va encendre fins que no li vaig sentir dir a Jaume Marfany. Darrerament he sentit en Jaume fent crides a anar en compte amb les informacions falses. Voldria, des d'una absoluta humilitat, que tingués també en compte la possibilitat de estar fent cas d'un informe més que dubtós. I no li demano que faci cas de les meves afirmacions. Però sí que demani dades, les contrasti amb persones imparcials i en tregui l'entrellat. Com ell mateix diu moltes vegades, el moment és molt important i únic.

Jo també estic preocupat per informacions falses. I els que veuen el tomb que pren el procés, juraria que també.

Comentaris

Blai 14/1/15
Llista unica ara, sense por a perdre res, després ja decidirem qui mana.
Josep Puigvehí i Punset 14/1/15
LLuís,

molt d'acord amb les teves opinions.

Llistes separades amb els independents que vulguin i amb el punt de declaració d'independència al programa i amb clar mandat popular. Així sabrem a qui votem.
Res dels "cants de sirena" de llistes de país i allargar la situació actual, esperant que a la tardor canviï la correlació de forces al Parlamento Español i a veure si el nou encaix de Catalunya a España s'agraeix amb unes quantes engrunes.

Salut i ¡¡*¡¡.