Missatgeria i seguretat

Blog
12/10/17
Lluís Turró Cutiller
10.258
0

Aquests dies han estat tan elèctrics a Catalunya, que moltes persones s'han mostrat preocupades per la seguretat del seu sistema de missatgeria. Anem a donar una mirada ràpida als dos més utilitzats: WhatsApp i Telegram.

Mireu la data del text. Aquestes apps solen canviar sovint i el text no valdria per res.

Els missatges

WhatsApp entrega els missatges directament al receptor, sense que existeixin a cap servidor. Els servidors s'utilitzen exclusivament per resoldre el recipient del missatge (a qui s'envia).

Telegram, en canvi, utilitza els servidors per a fer l'enviament. El missatge, doncs, existeix al servidor.

Xats (persona a persona)

WhatsApp encripta per defecte els xats normals, persona a persona. El missatge s'encripta al enviar i es desencripta al rebre.

Telegram envia el text com a text pla, sense encriptar.

Xats de grup (grups de persones)

WhatsApp encripta per defecte els xats de grup.

Telegram utilitza text pla.

Xats privats (persona a persona)

WhatsApp no té xats privats com opció. Tots ho són.

Telegram encripta els xats privats, igualant-se així a WhatsApp, però amés ofereix configurar la durada del missatge. Els missatges s'esborren un cop passat el temps configurat.

Les còpies de seguretat

Les còpies de seguretat són un dels problemes més complexes de resoldre. Es fan no encriptades i contenen tots els missatges rebuts. Els xats privats de Telegram no permeten fer còpies.

La porta del darrera

Com ja suposareu, tota conversa passa per un servidor que resol on s'envia el text. Es podria "capturar" el text, llegir-lo, i després enviar-lo com si res.

La porta del darrera és possible en els xats i xats de grup de Telegram. Impossible en el cas de xats privats de Telegram.

Pel que fa a WhatsApp, caldria que s'introduís una clau pública diferent i només serviria per a nous missatges. Els canvis de clau pública a WhatsApp són transparents, excepte que s'activi Settings -> Account -> Security -> Show Security Notifications. Un cop activada aquesta opció, si hi hagués un canvi de clau, es notificaria amb un missatge. Aturaríem llavors la conversa, fins que la clau tornés a ser la mateixa.

Estic fet un embolic i no sé què fer

Ho entenc. Aquí quatre indicacions per anar ràpid:

Xats de grup i xats normals de persona a persona

Feu servir WhatsApp. És més segur. Per evitar que en un futur es puguin veure les converses, esborreu i demaneu que esborrin el contingut del xat.

Xats de persona a persona i contingut altament sensible

Feu servir el xat privat de Telegram i esborreu un cop acabat.

Conclusió

Recordeu que les converses normals queden al dispositiu. Si li agafen el dispositiu a un dels usuaris, l'altre o els altres quedaran al descobert. Esborreu els continguts.

No sé si us heu fixat, però no hi ha possibilitat de fer un xat de grup amb contingut altament sensible. Com a la vida real.

Comentaris