La unió fa la força, sempre?

Blog
2/1/15
Lluis Turró Cutiller
10.906
0
independencia

Si jo faig dessuadores i tu fas pantalons, podem anar junts al negoci d'equips esportius. Encara ens mancarà un que fabriqui calçat. Si tots volem fer els pantalons, no podrem garantir l'objectiu i el que aconseguirem és una competència ferotge.

Les onades sumen quan estan sincronitzades dins la mateixa freqüència, tot i tenir amplituds diferents. En la mesura que perden la sincronització, deixen de sumar, per molt juntes que arribin.

Quan ens fiquem en com s'ha d'anar a les plebiscitàries, semblem els espectadors d'un partit de futbol fent d'entrenadors. Volem que surtin i guanyin. Junts, units, un equip. Amb l'objectiu de guanyar el partit. Però, què passa si a cadascun de nosaltres se'ns pregunta com hauríem fet jugar l'equip? Fàcil, no ens posarem d'acord. Un voldrà una tàctica, l'altre un jugador determinat. El consens trigarà.

En Mas, al proposar com anar a les plebiscitàries, ha obert la discussió de les tàctiques, sabent perfectament que si ens hi fiquem, mai arribarem a un acord. Sabent també, que així no parlem de l'objectiu, que és guanyar el partit o, deixant els símils futbolístics, fer la Declaració d'independència aquest 2015.

Entenc que fer aquesta afirmació és tant com dir que Mas no vol fer la Declaració d'independència el 2015. De fet, no sembla que vulgui protagonitzar cap acte que ens faci independents. Llegint el seu full de ruta, resulta que el referèndum per la independència és el 2016, tot i celebrant eleccions. Ell ja no serà el president de la proclama. Mas es retira sent espanyol.

Si voleu parlar d'unió, parlem del que vam fer el 9N. Ho vam fer junts, massivament. Era el moment d'aconseguir el mandat que tant volem. I parlant del 9N, qui es va assegurar de concretar que el resultat no valdria, no seria "definitiu"? I no em val que diguin que els del "NO" no hi van participar. És absurd donar per guanyador a qui no es presenta. Si acceptéssim semblant despropòsit, estaríem dient que la manera de guanyar un plebiscit és no presentar-si. Ho sento, no. Podien votar, de fet van votar, però no van ser prou. Si no juguen, perden. Així és com funciona la democràcia.

Si algú nota irritació en aquest text, ja li confirmo, estic irritat. Irritat i cansat. Imaginar tornar a fer el 2015 el mateix que vam fer el 2014 i 2013 m'esgota. Aquest 2015 han de fer la Declaració d'independència o els hi hem de passar per sobre. I no, no digueu que semblo la Forcadell, ella vol passar-los per sobre si no van junts. Ella vol ser entrenadora.

Comentaris