Contactar i els formularis web anònims

Blog
12/3/21
Lluís Turró Cutiller
2.020
0
web

En la majoria d'ocasions, els usuaris demanen un formulari de contacte a la seva web. En la majoria d'ocasions, també, s'acaben queixant de la quantitat d'spam que reben.

La primera pregunta que se'm passa pel cap és, i per què no donar un correu electrònic? I la resposta més habitual és, per evitar l'spam. És això cert? Evitem així l'spam? No i no.

Formulari web per usuaris no autenticats

Aquest seria un formulari de lliure accés per a visitants. Es compon d'un cert nombre de camps, el valor dels quals s'envia per correu a l'adreça internament configurada. Els principals punts en contra d'aquests formularis són:

  • El servidor de correus que envia els valors és allotjat dins la mateixa web o en un servei relacionat. Això fa que el contingut sempre sigui considerat com a fiable.
  • Marcar el servidor o servei com a spam via configuració, el fa innecessari. Perquè voldríem un servidor d'spam?
  • Encara que el formulari tingui un camp pel correu, aquest no es pot usar com adreça d'enviament. Si ho féssim, tots el missatges serien spam.

I usar un filtre intern d'spam?

Sí, es pot fer. De fet, molts servidors ja el tenen instal·lat pel correu entrant. El que estaríem fent és el mateix que faria el nostre servidor de correu quan rep aquest: decidir si passar-ho a la carpeta de brossa. En curt, repetiríem la feina dues vegades per cap motiu raonable.

I els Captcha?

Els Captcha no són realment filtres d'spam. El que fan és controlar que qui omple el formulari és un humà o un robot (un programa que repetitivament omple i envia). És un pedaç, no una solució.

La recomanació

Posar una adreça de correu electrònic a la web. Amb l'hiperenllaç que permeti fer clic i enviar, si es vol. Així de simple. I amb una llista de motius:

  • Les grans empreses gasten milers de recursos per detectar l'spam. Si estem usant serveis de correus en línia, tots aquests recursos van al nostre favor.
  • L'usuari que envia necessita tenir una adreça real, sinó ja no passarà el primer pas de detecció d'spam: el registre SPF.
  • Si així i tot ens arribés correu spam, podem marcar-lo com a tal i un servidor ben configurat ho recordarà.

N'hi ha més, però serien tecnicismes al voltant del que ja hem dit.

Comentaris