Cercar sinergies en la proximitat, és impossible?

Blog Jan 22, 2014 Lluis Turró Cutiller 156 0

Fa ja una bona dotzena d'anys que vaig obrir el codi de totes les aplicacions fetes en Java. Les experiències derivades d'aquest fet han estat enriquidores i altament motivants. Per posar alguns exemples:

 • El primer intent, una aplicació que arrancava la Java Enterprise Edition sobre Windows 98, fora dels sistemes suportats segons Sun Microsystems. Vaig rebre cents d'emails d'arreu encoratjant-me a continuar publicant codi.
 • Després d'uns mesos de publicar les primeres versions d'Elephant i amb unes 30.000 descàrregues per mes, vaig rebre tota la documentació i els recursos traduïts al xinès pel cap d'informàtica d'una empresa de telecomunicacions Taiwanesa. També aportacions al codi per bases LDAP.
 • El codi del vocabulari XML per a bases de dades, font de l'actual model per BS Financials, m'ha permès tenir contacte amb persones directament implicades en el desenvolupament de les abstraccions a la persistència.
 • Tot el codi de BrightSide és cas d'estudi del marc de desenvolupament ZK, amb 1.500.000 de descàrregues arreu del mon.
 • La implementació de Persona per Elephant ja ha estat revisada i corregida per Mozilla, dues setmanes després de la publicació.

El punt on vaig: cap d'aquests exemples inclou una relació de proximitat. Cap a Catalunya.

No és un tema que m'hagi preocupat excessivament fins aquests darrers temps. Ara ja sí, tot i pensant en una Catalunya que vol fer coses, i fer-les bé.

És per això que he començat a pensar en com trobar sinergies de proximitat. Usant eines provadament poderoses: el codi lliure, una fundació on es reconeixen els mèrits i uns beneficiaris amb ganes de millorar. Som-hi?

www.turro.org/services/sinergies

Passejant per Internet sense constipar-se

Blog Jan 13, 2014 Lluis Turró Cutiller 158 1

La darrera setmana una aplicació per Twitter a infectat alguns comptes dins el meu grup de contactes. Alguns dirien que això és degut a la bona fe, ingenuïtat, dels usuaris de xarxes socials. Jo crec que és més degut a la mala llet que tenen alguns.

Reconeixent dominis, primer pas quan no sabem on som

Els dominis de Internet son la primera part de l'adreça que es veu al navegador. Les parts es separen amb el símbol /. En l'adreça https://twitter.com/following el domini és twitter.com. El following és una part del domini. En aquest cas, el domini és conegut i hi confiem.

Quan es preparen paranys, alguns aprofitats col·loquen el domini que volen suplantar en la part del domini. Per exemple a http://parany.com/twitter.com/following el domini és parany.com. El twitter.com és una part d'aquest domini. Per confiar-hi, hauriem de confiar en parany.com.

Un altre manera de generar una adreça engany és usant els subdominis. Els subdominis apareixen abans del domini i es separen per un punt. En l'adreça http://twitter.parany.com/following el domini és parany.com. El twitter com a prefix és un subdomini d'aquest domini. Per confiar-hi, hauriem de confiar de nou en parany.com.

Quines eines tenim per saber quan una acció concreta pot ser perillosa?

Aquest seria l'arbre de decisions a seguir en cas de dubtes:

 • Som dins l'entorn conegut?
  • No
   • És l'adreça del navegador un domini conegut?
    • No
     • Mirar sí, introduir credencials mai.
     • Normalment ja haurem d'entrar autenticats. Si no és així, comprovar l'adreça de nou si es demanen credencials.
   • Ens dona l'entorn condicions d'ús i privadesa?
     • S'han de llegir. Encara que sigui per sobre. Normalment el propi entorn ens donarà un lloc on des-instal·lar / tirar enrere.
    • No
     • Desconfiem, no és habitual que no s'ofereixi informació del ús que es farà de les dades.


Conclusions

Compte, podem agafar un constipat.

M'ha costat, però... he entès el Twitter?

Blog Dec 31, 2013 Lluis Turró Cutiller 171 0

Les xarxes socials em semblen bones eines de comunicació, però sempre les he passat per alt perquè no compleixen els requisits mínims per ser eines de col·laboració. Amés, no comunico bé.

El meu entorn de treball està format per eines de comunicació en línia, on tinc persones a les que habitualment conec per temes de feina o personalment. Mai no ens diem res que no sigui imprescindible i curt.

Quan vull passar informació que requereix temps i esforços, utilitzo eines pròpies i correus electrònics.

D'acord... i Twitter?

La independència de Catalunya a entrat en la meva vida amb força. Sempre he anat a les manifestacions del 11 de Setembre, però ara, amés, he volgut implicar-me en el dia a dia. Twitter és un lloc on bullen les idees, on circulen sense control d'un lloc a l'altre i persones ben diferents entren en contacte. Juntar les dues coses és com veure cava.

Però Twitter no és un xat de col·laboradors. No et dius allò imprescindible, ni pretens que el que has dit vagi més enllà de ser llegit desordenadament per altres.

Poden enviar-te una salutació, però no vol dir que s'inicií una coneixença, ni tampoc que aquesta hagi de continuar. Són mostres de relació virtual, lleugeres i amb un significat constret a la pròpia virtualitat.

El 2014 ens porta Persona

New & Noteworthy Dec 31, 2013 Lluis Turró Cutiller 233 0

Preparada ja l'actualització de tots els Cloud Turro.Org amb la nova implementació de Persona. El projecte ja és als repositoris de codi de la Fundació TiC i compartit amb Mozilla.Org, un cop assolida la fase estable.

Què és i com funciona?

Persona és un sistema de Signatura Única (SSO) basat exclusivament amb l'email. Les sessions obertes amb Persona perduren segons les preferències del usuari, podent allargar-se infinitament en l'ordinador propi o ser de sessió única, acabant en tancar el navegador.

És fàcil i ràpid començar. En qüestió d'uns minuts, un usuari pot crear el seu compte i validar-lo, sense donar cap altre dada que el seu email.

És segur. Persona connecta usant el protocol HTTPS tant per conversar amb l'usuari com per validar les assercions.

Per entrar a les sessions de treball BrightSide usant Persona només cal prémer la nova opció Entrar usant Persona. Poc més a dir. La interfície és tan senzilla i potent que tot és percep en un instant.

Ara, amb Persona, encara més fàcil.

Persona implementation using Java, the whole story

Blog Dec 21, 2013 Lluis Turró Cutiller 501 3

I decided to publish Persona implementation mainly because wasn't as easy as explained in Persona site. Also because is lacking of Java code, at least, Java code with no-so-much dependencies.

Follow the instructions found in Quick Setup at Persona site. Notice that the instructions provide best practices for including Persona dependencies. When finished, come back here and prepare for Persona implemented in your Java code.

Lets begin with the easy part, the Java Script code. This is the persona.js file. The example uses JQuery.

/*stands for context path on servlets nomenclature*/
var webRoot = ""; 
/*persona wants to know who is signed in*/
var currentMail = null; 
/*for app servers running on different ports*/
var webPort = 80; 
/*did user signed in without persona*/
var internalSignIn = false;
/*should we reload current page */
var reloadSignIn = false; 

$(document).ready(function() {
 loadElephant();
 if(!internalSignIn) {
  navigator.id.watch({
   loggedInUser: currentMail,
   onlogin: function(assertion) {
    $.ajax({
     type: 'POST',
     url: webRoot + '/auth/login', 
     port: webPort,
     data: {assertion: assertion},
     success: function(res, status, xhr) { 
      if(reloadSignIn) { 
       window.location.href = window.location.href; 
      }
     },
     error: function(xhr, status, err) {
      navigator.id.logout();
     }
    });
   },
   onlogout: function() {
    $.ajax({
     type: 'POST',
     url: webRoot + '/auth/logout', 
     port: webPort,
     success: function(res, status, xhr) { 
      window.location.href = window.location.href; 
     },
     error: function(xhr, status, err) { }
    });
   }
  });
 }
});

Notice the use of some variables that will make your coding more useful in the long term. OK, now we dive into their use and how to get them initialized:

Sabrem fer-ho bé

Blog Dec 20, 2013 Lluis Turró Cutiller 185 2

Catalunya està visquent aquest darrer any el moment que més pot marcar el nostre futur proper. Estem decidint si volem ser o no un estat independent. Tot i el munt de coses que es diuen, tot queda resumit a un sí o un no.

No puc deixar de preocupar-me respecte a com es presenta la opció d'estat independent. Portats per allò en que es fixen els contraris a la independència, tenim tendència a reforçar allò que els molesta i que acaba sent titular als diaris.

Parlem d'Espanya contra Catalunya, del “Espanya ens roba”. Parlem de si ens quedarem o no a Europa. Parlem del que han dit els del PP allà a Madrid i del que han dit els del PP i Ciutadans aquí. Parlem de que junts podem.

Omnium Cultural presenta una campanya que m'ha semblat molt encertada des d'un principi: Un País Normal. Jo vull això, un estat normal, independent. Un estat on puguem cercar objectius que ens motivin, que ens facin anar cada dia a la feina amb més ganes que mai.

 • Vull un estat on es respectin les cultures existents.
 • Vull un estat on s'administri amb coherència els impostos que paguem.
 • Vull un estat que cregui en la investigació.
 • Vull un estat que sigui exemple de com s'han de fer les coses.
 • Vull un estat català independent.

Amb tot aquest batibull, els partidaris de que ens quedem a Espanya es defensen dels atacs i ens mostren la “Constitución”. La seva proposta però, no conté millores pels qui viuen a Catalunya.

 • Diuen que fragmentem la comunitat. Que potser proposen un no a la amistat o als matrimonis amb persones d'un altre estat?
 • Diuen que aixequem fronteres, amagats darrera una paret d'incomprensió.
 • Diuen “Juntos mejor”, o sigui, com ara. Sortim junts que ja pago jo.
 • Diuen que la legalitat no ho permet, oblidant que les lleis són al servei de la gent. De TOTA la gent.
 • Diuen que s'hauria de modificar la Santa “Constitución”, tan pulcrament escrita que millor no tocar-la.
 • Diuen que no serem a Europa, junt amb l'amenaça de vetar-nos si marxem. Amor, sí, però un pel malaltís.

Una persona a qui no conec en persona, però que m'agrada seguir per la seva coherència, ens recorda que, un cop assumit que som una nació, no cal que demanem tant les coses i sí que ens posem a fer-les. Dins la legalitat, però dins la legalitat més legítima per nosaltres, la gent.

Som nosaltres, la gent, els qui hem fet que s'avancessin unes eleccions, els qui hem causat picors a aquells còmodament assentats a les seves cadires de poder. No crec en els polítics, però als d'aquí al menys, ja els hem fet moure.

Centrem-nos en el que és positiu, avancem amb fermesa i no tinguem por, sabrem fer-ho bé. Ho sé perquè aprenem dels errors i, on estem, ja n'hem vist prous.

BrightSide introduces Persona, a Single Sign On system developed and hosted at Mozilla

New & Noteworthy Dec 16, 2013 Lluis Turró Cutiller 494 0

OpenID has been the SSO universally accepted in social networks, once accepted that not everyone using it kwew what was this all about. Persona, formerly BrowserId, irrupted in SSO world with force, simplicity and open sourced. The ingredients seem perfect to atract developer interes.

Sign once, be recognized ever

That's what we expect from an SSO, not being asked every time for our nick name and password. The fact that security is one of the main factors when we sign into a system, may not be so atractive to the final user, but it is to developers. SSO systems are secured with SSL and this is a must have requirement for web based aplications.

BrightSide implementation of Persona

BrightSide allows and recomends using Persona to sign into the system. Major benefits:

 • Sign without password, but with your email. Persona takes care of asking, whether necessary, the Persona password.
 • Verify your identity using your own email.
 • Long term sessions.
 • Sign in and out of web sites separately. Persona remembers where the session was audited.
 • Sign up in less than one minute, manage your account in Persona's site.
 • Single account, multiple web sites.

How it works

Persona site already has multiple examples on different languages. Anyway, I'll publish the source code with the main changes I made to achieve the implementation. I'll also try to provide an easy explanation on how the system works and which security risks you may avoid on your system.

Learn more about Persona at https://login.persona.org.

Signa un vot i el 'no' emprenyat

Blog Dec 9, 2013 Lluis Turró Cutiller 177 1

Fa poc llegia Pere Meroño a "El NO arrasa al Congrés i a Sant Roc (Badalona)" i voldria fer una reflexió respecte aquest 'no' i el so emprenyat que té.

Tots els que hem estat en una taula de “Signa un Vot” hem vist actituds contràries a la independència de Catalunya. M'agrada classificar-les per entendre millor a qui representen:

Els que passen aprop per veure si els proposes signar

Tenen ganes de parlar-ne. Discuteixen i són receptius. Alguns dubten quan els parles de participar en un projecte comú on tots serem representats. Donen arguments que poden ser discutits, odien el moment actual tant com nosaltres.

Els que diuen amablement que no els interessa i marxen

Ho tenen clar, o no volen saber-ne res i no votaran o votaran no. Alguns fins i tot diuen que ells no, però que a “algú de la família” segur que l'interessa.

Els que s'aturen a bona distància

Miren com si fóssim sers d'un altre planeta. Busquen inquietar-nos però no s'atreveixen a dir res. Si t'hi acostes acabes sabent de quin grup són.

Els que mostren obertament una actitud negativa

Donen pocs arguments i no els volen discutir. L'article de Meroño ho explica: Es mostren emprenyats. És lògic, defensen una posició que tampoc els interessa. S'han emprenyat perquè els hem fet conscients d'on són: no al referèndum, no a la democràcia. La majoria són gent com nosaltres i saben que parlant-ne hauran de defensar impossibles.

Sí, estan emprenyats... amb ells mateixos.


 

Usant BrightSide Dossiers com a control de mocions i esmenes

Blog Oct 21, 2013 Lluis Turró Cutiller 178 0

BrightSide Dossiers permet crear grups de treball mitjançant categories. Pel cas que ens ocupa, el grup de treball són els patrons de la Fundació TiC. La categoria és Fundació i el Dossier creat Mocions.

Flux de treball

Crear la moció

Per a crear una moció, es dona d'alta un tema dins els dossier Mocions. S'adjunta tota la documentació necessària i s'afegeix els participants que no siguin del grup de treball. Aquesta acció enviarà correus a tots els participants notificant-los la creació de la moció.

Modificacions a la documentació

Tots els participants poden afegir i modificar documentació. Els canvis fets en el tema queden registrats i es notifiquen als participants.

Votant la moció

Els participants poden donar el vistiplau a la moció, informació que passarà a la resta. Un cop aprovada o rebutjada, el responsable tancarà el tema positiva o negativament, segons el resultat. Els participants podran refusar la resolució obrint de nou la moció.

Publicant les mocions

Les mocions es publicaran a la web de la fundació, sense mostrar el flux de treball però amb una descripció completa dels resultats i la documentació.

Interès i comentaris a mocions per part de la comunitat

La part pública de la moció a la web de la fundació permet aportar informació a la comunitat registrada i a visitants eventuals.

Vots informals

El vot informal és pels usuaris registrats. Aquest vot informal s'utilitza per deduir l'interès que hagi pogut generar la moció dins la comunitat.

A més del vot informal, els visitants no registrats poden votar usant el sistema de cinc estrelles, que permet un vot per usuari / IP.

Comentant la moció

Els comentaris des de la web a les mocions permeten augmentar l'univers de persones que puguin aportar informació útil.

Tot i no ser part del flux de treball, si són visibles als responsables de la votació.

Madrid Tax-Free i la mare que ho va parir

Blog Sep 21, 2013 Lluis Turró Cutiller 276 0

Madrid ha sigut sempre un bon lloc per a tenir-hi la seu social de l'empresa. En altres temps era una obligació si volies exportar a l'estranger, ara... bé, només cal que repassis les marques que més s'anuncien a la televisió i comprovis on paguen impostos. La informació és en els envasos. I és que Madrid té ganxo i ofereix avantatges.

Però, què és Madrid Tax-Free?

Abans permeteu-me que us parli de CIRCE (Centro de Información y Red de Creación de Empresas). CIRCE és el portal on gestors d'arreu poden accedir per a crear noves empreses. En línia, en un temps molt més breu i centralitzat en un sòl lloc, el portal CIRCE.

Com arriba CIRCE al empresari?

Mitjançant els centres PAIT (Puntos de Asesoramiento e Inicio de Tramitación). La Cambra de Comerç de Barcelona és un PAIT.

Anem per pams... no parlàvem de la Tax-Free?

Cert. Madrid torna a presentar el seu encant creant el segell Tax-Free (lliure d'impostos i en anglès, en honor a la seva alcaldessa). Ho fa al mateix moment que Barcelona anuncia la congelació dels impostos pel any vinent i València, la pujada dels mateixos. Serà la única ciutat del estat que posarà en marxa aquest invent. Invent que té tota la cara de ser una manera de captar noves seus socials d'empreses que produeixen en la perifèria.

L'avís de Montoro...

Es cert que Montoro ha donat un avís a les ciutats que no compleixin amb el dèficit. Ho fa una setmana després que CIRCE enviés als seus centres PAIT la circular amb la notícia, A TOTES LES COMUNITATS AUTÒNOMES. Aquí teniu un extracte de la circular:

Desde CIRCE nos ponemos en contacto para informarle de que el Ayuntamiento de Madrid ha publicado en el Boletín Oficial de la Comunidad de Madrid del día 9 de Septiembre una convocatoria pública para la concesión de ayudas económicas dirigidas a incentivar el ejercicio de actividades económicas en la ciudad “Madrid Tax-Free” .

El Ayuntamiento de Madrid, a través de la Agencia de Desarrollo Económico Madrid Emprende, convoca dos líneas de ayudas con el objetivo de favorecer las iniciativas empresariales mediante el apoyo y estímulo de la actividad económica de la ciudad, de manera que Madrid se convierta en la primera ciudad con el distintivo “Tax-Free”. 

Dentro de la primera línea de ayudas de esta convocatoria, se incluye la subvención del 100% del importe del precio abonado a una ECLU por los empresarios que constituyan su empresa y soliciten su licencia a través de la plataforma de CIRCE. 

Se adjunta el manual de usuario, en el cual se detalla el proceso para solicitar la licencia a una ECLU a través de la plataforma CIRCE.

Puede encontrar más información en: http://portal.circe.es/es-ES/Noticias/Documents/AgDesarrolloEconomicoMadridEmprende.pdf